DOMOWA PIZZA

SKŁADNIKI:
Ciasto: forma 32Ø
– Mąka żytnia 1 ½ szklanki (170g)
– Mąka pszenna 1 szklanka (120g)
– Drożdże spożywcze (20g)
– Ciepła woda ¾ szklanki (200g)
– Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 5 łyżek (50g)
– Sól

DODATKI:
– Sól/pieprz/bazylia/oregano/papryka słodka/papryka ostra
– Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25g)
– Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek ½ łyżeczki (3g)
– Szynka delikatesowa z kurcząt 5 plastrów (100g)
– Pieczarki (200g)
– Papryka czerwona ½ szt. (100g)
– Papryka zielona ½ szt. (100g)
– Cebula ½ szt. (40g)
– Kukurydza ½ małej puszki (80g)
– Ser żółty 2 plastry (50g)

WYKONANIE:
1. Drożdże pokruszyć, zalać ciepłą wodą i wymieszać.
2. Dodać mąkę olej oraz odrobinę soli.
3. Ciasto dobrze wyrobić i pozostawić na ok. 10 minut.
4. Formę od pizzy wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Rozciągnąć ciasto i skropić odrobiną oliwy, następnie posmarować koncentratem pomidorowym i
przyprawić (sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka oraz ostra).
6. Następnie wyłożyć odparowane pokrojone w plastry pieczarki; szynkę; paprykę; cebule; kukurydzę
oraz starty ser.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 1910 kcal
Białko 71.10 g
Tłuszcz 76.87 g
Węglowodany ogółem 254.30g
Błonnik pokarmowy 26.02