Galaretka czereśniowa

SKŁADNIKI:
– Czereśnie -200g (waga po wydrylowaniu)
– Ksylitol -5g
– Żelatyna -8g
– Woda -50ml
*Osoby dorosłe nie powinny przekraczać spożycia ksylitolu do 2 łyżek dziennie

WYKONANIE:
1. Oczyszczone owoce odpestkować i zblendować razem z ksylitolem.
2. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej.
3. Dodać do żelatyny zblendowane czereśnie i dokładnie wymieszać.
4. Owocową masę przelać do formy, wstawić do lodówki żeby stężała.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 162 kcal
Białko 8,74 g
Tłuszcz 0,61 g
Węglowodany ogółem 34,19 g
Błonnik pokarmowy 2,6 g