Gulasz z jelenia

SKŁADNIKI (na ok. 4 porcje):
– Mięso z jelenia gulaszowe (700g)
– Masło klarowane – do smażenia
– Por ½ szt. (25g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Cukinia 1 szt. (300g)
– Ziemniaki 3 szt. (300g)
– Pomidory 3 szt. (500g)
– Marchew 1 szt. (60g)
MARYNATA:
-marchew – 1 szt.
-korzeń pietruszki – 1 szt.
-seler – 1 plaster
-por – 0,5 szt.
-szalotka – 1 szt.
-ocet balsamiczny
-wino czerwone wytrawne – 125 ml
– miód – 1 łyżeczka
-cytryna ½ szt.
-oliwa z oliwek (lub olej) 1 łyżka (10g)
-musztarda – 1 łyżka
przyprawy: pieprz mielony, ziele angielskie, owoce jałowca, liść laurowy, zioła prowansalskie

WYKONANIE:
1. Umyte mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę.
2. Na drobnej tarce zetrzeć marchewkę, plasterek selera, pietruszkę. Por i cebulę pokroić w piórka.
Dodać olej, sok z cytryny, łyżkę musztardy, ocet balsamiczny, czerwone wino i łyżeczkę miodu.
Wszystko wymieszać wraz z świeżo mielonym pieprzem, rozgniecionymi ziarnami ziela angielskiego
oraz owocu jałowca, liściem laurowym, łyżeczką ziół prowansalskich lub przyprawy do dziczyzny.
3. Mięso natrzeć i zalać pozostałością marynaty, pozostawić na minimum 12h zamknięte w
szczelnym pojemniku (najkorzystniej 2 doby w celu skruszenia mięsa).
4. Po wyjęciu z marynaty mięso usmażyć na maśle klarowanym.
5. Następnie przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody i dusić do miękkości.
6. Do mięsa dodać pokrojone w talarki cebulę, por i cukinię.
7. Marchew oraz ziemniaki ugotować w osobnym naczyniu na pół twardo, następnie pokroić w
kostkę i dołożyć do mięsa.
8. Pod koniec dodać obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory. Gotować jeszcze przez ok. 10 min.
9. Przyprawić wszystko solą, pieprzem i papryką słodką.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 1970 kcal
Białko 188,6 g
Tłuszcz 61,4 g
Węglowodany ogółem 166,5 g
Błonnik pokarmowy 33,1 g