Gulasz – Żarke

SKŁADNIKI (na 4 porcję):
– Mięso wieprzowe (szynka) (500g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Ziemniak 2 szt. (100g)
– Marchew 2 szt. (120g)
– Pieczarki 6-7 szt. (100g)
– Fasola czerwona konserwowa 2 słoiki (500g)
– Czosnek 2 ząbki (10g)
– Olej rzepakowy 1 łyżka (10g)
– Liść laurowy/oregano/papryka słodka i ostra/sól/pieprz

WYKONANIE:
1. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić papryką słodką i ostrą, podsmażyć na oleju rzepakowym.
2. Przenieść mięso do garnka, zalać wodą, dorzucić 3 liście laurowe i dusić na małym ogniu.
3. Ziemniaki, marchew, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do garnka z mięsem.
4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie.
5. Na koniec dodać odcedzoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, oregano i wymieszać.

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 489kcal
Białko 31,8 g
Tłuszcz 30,01 g
Węglowodany ogółem 24,99 g
Błonnik pokarmowy 2,42 g