SKŁADNIKI:
– Pierś z kurczaka 1 szt. (150g)
– Kasza gryczana niepalona 1 szkl. (50g)
– Szpinak mrożony 1 opak. (200g)
– Cebula 1 szt. (40g)
– Czosnek 4 ząbki (5g)
– Masło klarowane 2 łyżki (10g)
– Natka pietruszki 2 łyżeczki (12g)
– Szczypiorek 2 łyżeczki (10g)
– Sól/pieprz/gałka muszkatołowa/tymianek
WYKONANIE:
1. Oczyszczone mięso z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na maśle klarowanym.
2. Z patelni zdjąć mięso, a na pozostającym na niej tłuszczu obsmażyć pokrojoną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Następnie dodać szpinak oraz przelaną zimną wodą kaszę gryczaną.
4. Całość zalać ok. 1 ½ szklanki wody. Dusić pod przykryciem do miękkości kaszy (nadmiar wody odparować, bądź dolać więcej jeśli kasza nie zmięknie).
5. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz tymiankiem.
Wartości odżywcze posiłku: | ||||
Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany ogółem | Błonnik pokarmowy |
513 kcal | 45.30 g | 17.78 g | 47.25g | 9.7 |