Krem pomidorowo-paprykowy

SKŁADNIKI:
– Pomidory malinowe 6 szt. (1kg)
– Papryka 1 szt. (230g)
– Czosnek 2 ząbki (10g)
– Oliwa 1 łyżka (10g)
– Cukier 1 łyżeczka (5g)
– Ocet 1 łyżeczka (5g)
– Chleb 2 kromki (50g)
– Sól i pieprz
– Woda ½ szkl. (125g)

WYKONANIE:
1. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować ok. 15 min.
2. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, oliwę, ocet oraz sól i pieprz.
3. Zupę zblendować na krem.
4. Z chleba przygotować grzanki (pokroić w kostkę i opiec w piekarniku lub na suchej patelni).

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 470 kcal
Białko 16,9 g
Tłuszcz 13,9 g
Węglowodany ogółem 86,8 g
Błonnik pokarmowy 18,4 g