Krupnik
SKŁADNIKI:
-kasza gryczana niepalona (100g)
-ćwiartka kurczaka (350g)
-żeberka wieprzowe (100g)
-szyja z indyka (150g)
-ziemniak 2 szt. (200g)
-pietruszka 1 szt. (80g)
-marchew 3 szt. (240g)
-seler ¼ szt. (80g)
-cebula 1 szt. (80g)
-por 1 szt. (80g)
-ziele angielskie
-liść laurowy
-lubczyk
-natka pietruszki
-sól
-pieprz
WYKONANIE:
1. Oczyścić mięso i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować na
mały ogniu.
2. Dodać por i seler oraz przypalone na ogniu cebule.
3. Wyjąć miękkie mięso. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę oraz
przelaną zimną wodą kaszę. Gotować ok.20. min.
4. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku. Dodać pokrojone mięso i posiekaną natkę
pietruszki.
Wartości odżywcze posiłku:
Energia 1956 kcal
Białko 117,8 g
Tłuszcz 104 g
Węglowodany ogółem 157,2 g
Błonnik pokarmowy 29,4 g