Kurczak po staropolsku

SKŁADNIKI (na 4 porcję):
– Filet z piersi kurczaka (500g)
– Papryka 2 szt. 500g
– Pieczarki (500g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Musztarda 4 łyżki (80g)
– Olej rzepakowy 2 łyżki (20g)
– Szczypiorek 2 łyżki (10g)
– Mąka żytnia 1 łyżka (10g)
– Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek, kurkuma, kozieradka, cynamon, gałka muszkatołowa lub gotowa „Przyprawa do kurczaka po staropolsku”

WYKONANIE:
1. Umyć i oczyścić filet z kurczaka, poporcjować.
2. Mąkę wymieszać z 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej, kminku, kurkumy, kozieradki, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz papryką ostrą (według preferencji).
3. Mięso obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na oleju rzepakowym z obu stron.
4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posmarować musztardą.
5. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę i odparować na patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie przyprawić solą, pieprzem i wyłożyć na mięso w naczyniu żaroodpornym.
6. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 180ᵒC, ok. 15 min.
7. Na koniec posypać szczypiorkiem.
*podawać z ryżem lub kaszą

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 313 kcal
Białko 34,63 g
Tłuszcz 10,23 g
Węglowodany ogółem 23,4 g
Błonnik pokarmowy 4,85 g