Lasagne z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI (na ok. 5 porcji):
– Makaron lasagne 12 płatów (200g)
– Mozzarella (50g)
– Suszone pomidory ½ słoika (120g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Mięso mielone z łopatki (500g)
– Pomidory z puszki 1 opakowanie (400g)
– Masło klarowane 1 łyżka (15g)
– Czosnek 2 ząbki (10g)
– Otręby pszenne 2 łyżki (8g)
– Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
– Liść laurowy
– Koncentrat pomidorowy
Sos beszamelowy:
– Masło 82% 2 łyżki (30g)
– Mąka pszenna 1 łyżka (15g)
– Mleko 2% 1 ¼ szkl. (300ml)
– Sól
– Pieprz
– Gałka muszkatołowa

WYKONANIE:
Sos boloński:
1. Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.
2. Do zeszklonej cebuli dodaj mielone mięso. Smaż cały czas mieszając.
3. Dodaj pomidory z puszki, zioła prowansalskie, liść laurowy, sól i pieprz.
4. Gotuj całość do momentu odparowania z sosu nadmiaru wody.
5. Na koniec dodaj otręby pszenne i wymieszaj.
Sos beszamelowy:
6. W osobnym garnku rozpuść masło.
7. Następnie dodaj łyżkę mąki, energicznie mieszaj trzepaczką (w sosie nie może być grudek)
8. Do jednolitej masy dodaj mleko. Sos gotuj na małym ogniu cały czas mieszając do
momentu uzyskania gęstej masy.
Sos beszamelowy i boloński podziel na 2 równe części, a makaron lasagne ugotuj al dente.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pierwszą część sosu bolońskiego. Następnie 3 płaty
makaronu lasagne. Wyłóż część sosu beszamelowego oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
Ponownie 3 płaty makaronu, drugą część sosu bolońskiego, a następnie mozarellę, 3 płaty makaronu,
sos beszamelowy. Na samej górze ułóż kolejne 3 płaty makaronu lasagne i posmaruj cienko
koncentratem pomidorowym.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 3108 kcal
Białko 141,41 g
Tłuszcz 181,41 g
Węglowodany ogółem 239,93 g
Błonnik pokarmowy 21,03 g