Leczo z czarnym ryżem

SKŁADNIKI (na ok. 4 porcje):
– Olej rzepakowy 2 łyżki (20g)
– Cebula 2 szt. (160g)
– Filet z piersi kurczaka (400g)
– Czosnek 2 ząbki (10g)
– Papryka 2 szt. (400g)
– Pieczarki 20 szt. (400g)
– Cukinia 1 szt. (300g)
– Pomidory 1kg lub 700 ml passaty pomidorowej
PRZYPRAWY:
– Sól
– Pieprz
– Papryka słodka
– Papryka ostra

WYKONANIE:
1. Na patelni na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Dodać oczyszczonego i pokrojonego w grubą kostkę kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek.
3. Cukinię, paprykę i pieczarki umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i gotować na małym ogniu.
4. Do miękkich warzyw dodać podsmażone kawałki mięsa z cebulą oraz obrane i pokrojone pomidory
(bez nasion) lub passatę pomidorową.
5. Dodać przyprawy i gotować przez ok. 15 min.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 1029 kcal
Białko 118,30 g
Tłuszcz 32,11 g
Węglowodany ogółem 100,67 g
Błonnik pokarmowy 35,45 g