Naleśniki szpinakowe z gruszką i dżemem morelowym

SKŁADNIKI (na ok 4 porcje) :
– Szpinak świeży 4 garście (100g)
– Mąka żytnia 1 ½ szkl. (200g)
– Mleko 1 ½ szkl. (350g)
– Jajka 3 szt. (180g)
– Woda 1 ½ szkl. (360g)
– Olej rzepakowy 1 łyżka (10g)
– Szczypta soli
– Dżem morelowy niskosłodzony ½ słoiczka (120g)
– Gruszka 2 szt. (260g)

WYKONANIE:
1. Umyty szpinak zblendować z mlekiem i wodą na jednolitą masę.
2. Następnie dodać mąkę, olej oraz sól. Wszystko razem wymieszać. Odstawić na ok. 15 min.
3. Piec na rozgrzanej patelni. Naleśniki z mąki żytniej są bardzo delikatne, dlatego też najłatwiej jest przewracać je na patelni przy pomocy pokrywki.

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 374 kcal
Białko 12,31 g
Tłuszcz 9,71 g
Węglowodany ogółem 63,04 g
Błonnik pokarmowy 5,22 g