Naleśniki szpinakowe z pieczonym kurczakiem
SKŁADNIKI (na ok. 3 porcje):
– Szpinak świeży 4 garście (100g)
– Mąka żytnia 1 ½ szkl. (200g)
– Mleko 1 ½ szkl. (350g)
– Woda 1 ½ szkl. (360g)
– Jajka 3 szt. (180g)
– Olej rzepakowy 1 łyżka (10g)
– Szczypta soli
– Udko z kurczaka 2 szt. (320g)
Sos tzatziki:
– Jogurt naturalny gęsty 1 kubek (250g)
– Ogórek ½ szt. (90g)
– Czosnek 1 ząbek (5g)
– Sól, pieprz
WYKONANIE:
1. Umyty szpinak zblenduj z mlekiem i wodą na jednolitą masę.
2. Dodaj mąkę, olej oraz sól. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw na ok. 15 min.
3. Piecz na rozgrzanej patelni. Naleśniki z mąki żytniej są bardzo delikatne, dlatego też najłatwiej jest
przewracać je na patelni przy pomocy pokrywki.
4. Sos tzatziki: Z ogórka wydrąż pestki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i
odstaw na ok. 10 min. Następnie odciśnij nadmiar wody. Dodaj jogurt i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na minimum 30 min.
5. Udko z kurczaka przypraw ulubionymi przyprawami. Upiecz w piekarniku.
6. Gotowe naleśniki posmaruj sosem tzatziki, następnie wyłóż upieczonego, porwanego na
kawałki kurczaka i złóż w trójkąty.
Wartości odżywcze posiłku:
Energia 1730 kcal
Białko 115,6 g
Tłuszcz 61,3 g
Węglowodany ogółem 193,2 g
Błonnik pokarmowy 16,1 g