Omlet z brokułami
SKŁADNIKI:
– Jajka 3 szt. (180g)
– Mleko 2% 1 łyżka (10g)
– Otręby pszenne (5g)
– Brokuł (150g)
– Pomidory koktajlowe 10 szt. (200g)
– Szczypiorek 1 łyżka (5g)
– Masło klarowane 1 łyżeczka (10g)
WYKONANIE:
1. Jajka roztrzepać z mlekiem i otrębami oraz przyprawić solą.
2. Na patelni rozgrzać masło i wyłożyć różyczki ugotowanych brokułów.
3. Następnie wylać na patelnię masę jajeczną.
4. Zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Odczekać jak masa jajeczna zetnie się (nie wymaga
przewracania).
5. Pod koniec wyłożyć przekrojone pomidory koktajlowe, posypać szczypiorkiem i świeżo zmielonym
pieprzem.
Wartości odżywcze posiłku:
Energia 434 kcal
Białko 28,4 g
Tłuszcz 28,5 g
Węglowodany ogółem 20,5 g
Błonnik pokarmowy 8,4 g