Pancakes z mąki żytniej

SKŁADNIKI:
– Mąka żytnia 1 szklanka (120g)
– Mleko spożywcze 2% ¾ szklanki (170g)
– Jajko 1 szt. (60g)
– Proszek do pieczenia ½ łyżeczki (2g)
– Sól
– Ksylitol 1 łyżka (10g)
– Olej rzepakowy – do smażenia

WYKONANIE:
1. Jajko i mleko zmiksować.
2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i słodzikiem.
3. Miksować do uzyskanie gęstej, jednolitej masy.
4. Patelnię rozgrzać, odrobinę natłuścić. Smażyć na małym ogniu, z obu stron do zarumienienia.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 672 kcal
Białko 19,8 g
Tłuszcz 21,2 g
Węglowodany ogółem 110,9 g
Błonnik pokarmowy 7,7 g