Pasta Brokułowa

SKŁADNIKI:
– Makaron Tagliatelle 1 opakowanie (80g)
– Filet z piersi kurczaka (150g)
– Brokuł (300g)
– Oliwa z oliwek 1 łyżka (10g)
– Olej rzepakowy 1 łyżka (10g)
– Mleko 2% 1/5 szklanki (50 ml)
– Ser żółty 1 plaster (20g)
– Czosnek 1 ząbek (5g)
– Świeża bazylia 1 garść (3g)
– Zioła prowansalskie 1 łyżka (2,5g)

WYKONANIE:
1. Makaron ugotować al dente (nie przelewać zimną wodą).
2. Oczyszczony filet z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić ziołami prowansalskimi. Mięso usmażyć
na oleju rzepakowym.
3. Do makaronu dodać różyczki ugotowanej brokuły oraz usmażone mięso z kurczaka.
4. Następnie w osobnym naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, mleko, przeciśnięty przez praskę
czosnek, drobno posiekaną bazylię, starty na małych oczka ser żółty, sól i pieprz. Wlać do garnka z
ciepłym makaronem, brokułem i mięsem, wymieszać.
* Po dodaniu oliwy z oliwek nie gotować potrawy.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 812 kcal
Białko 60,68 g
Tłuszcz 33,67 g
Węglowodany ogółem 73,80 g
Błonnik pokarmowy 7,71 g