PASTA JAJECZNA NA ZIELONO Z CZARNUSZKĄ
SKŁADNIKI:
– Chleb żytni 2 kromki (60g)
– Ser twarogowy chudy 2 plastry (50g)
– Awokado hass 1/2 szt. (70g)
– Jajka 2 szt. (120g)
– Jogurt naturalny 2% 3/4 łyżki (20g)
– Musztarda 1 łyżeczka (10g)
– Szczypiorek lub rzeżucha (10g)
– Czarnuszka 1 łyżeczka (5g)
– Sok z cytryny
– Sól
– Pieprz
WYKONANIE:
1. Ugotowane na twardo jajka rozgnieść widelcem.
2. Dodać awokado i skropić sokiem z cytryny.
3. Wsypać pokruszony ser, dodać jogurt, musztardę, pieprz i sól oraz drobno posiekany szczypiorek/rzeżuchę.
5. Całość zmiksować na gładką pastę lub rozgnieść widelcem.
6. Przed podaniem posypać czarnuszką.
Wartości odżywcze posiłku: | ||||
Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany ogółem | Błonnik pokarmowy |
543 kcal | 33.79 g | 26.96 g | 53.12g | 9.37 |