Placuszki gryczane

SKŁADNIKI na ok. 2-3 porcje:
– Mąka gryczana (200g)
– Banan 2 szt. (240g)
– Mleko 2% 1 szklanka (250g)
– Jajko 1 szt. (60g)
– Erytrol 1 łyżeczka (5g)
– Soda oczyszczona 2 łyżeczki (10g)
– Cynamon ½ łyżeczki (2g)
– Sok z cytryny (kilka kropli)
– Masło klarowane – do smażenia

WYKONANIE:
1. Zmiksować banana z jajkiem, mlekiem i słodzikiem.
2. Dodać mąkę gryczaną wymieszaną z cynamonem oraz sodą oczyszczoną.
3. Następnie wlać kilka kropli soku z cytryny i zmiksować wszystko na jednolitą masę.
4. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wykładać łyżką masę formując niewielkie placuszki.
* smażyć na małym ogniu

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 1312 kcal
Białko 46,9 g
Tłuszcz 35,5 g
Węglowodany ogółem 208 g
Błonnik pokarmowy 8,9 g