Sałatka brokułowa
SKŁADNIKI:
– Brokuł 1 szt. (500g)
– Groszek konserwowy 1 słoik (230g)
– Ogórek zielony 1szt. (180g)
– Jogurt naturalny 1 kubek (180g)
– Szczypiorek 1 łyżka (5g)
– Sól/pieprz
WYKONANIE:
1. Różyczki brokułów ugotować al dente.
2. Do wystudzonych brokułów dodać obranego, pokrojonego w kostkę ogórka oraz odcedzony z
zalewy zielony groszek.
3. Jogurt naturalny przyprawić pieprzem i solą, dodać posiekany szczypiorek. Wymieszać.
4. Warzywa polać doprawionym jogurtem i wymieszać.
Wartości odżywcze posiłku:
Energia 429 kcal
Białko 37,24 g
Tłuszcz 6,77 g
Węglowodany ogółem 80,36 g
Błonnik pokarmowy 27,14 g