Spaghetti wieprzowo-jarzynowe

SKŁADNIKI:
– Makaron spaghetti ½ opak. (250g)
– Mięso mielone wieprzowe (400g)
– Marchew 2 szt. (120g)
– Papryka czerwona 1 szt. (200g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Olej rzepakowy 1 łyżka (10g)
– Pomidory świeże bez skórki (400g)
– Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25g)
– Czosnek 1 ząbek (5g)

WYKONANIE:
1. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oleju rzepakowym.
2. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i mięso mielone.
3. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory.
4. Przyprawić wszystko solą, pieprzem, bazylią, odrobiną oregano oraz papryką słodką i ostrą.
5. Gotować do miękkości warzyw.
6. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 587 kcal
Białko 29,74 g
Tłuszcz 25,84 g
Węglowodany ogółem 63,41 g
Błonnik pokarmowy 4,93 g