Spaghetti z cukinii a’la carbonara

SKŁADNIKI (na ok. 4 porcje):
– Cukinia 2 szt. (600g)
– Boczek wędzony (150g)
– Tarty Parmezan lub Grana Padano 3 łyżki (25g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Czosnek 2 ząbki (10g)
– Mleko 2% ¼ szklanki (60 ml)
– Jajko 2 szt. (120g)

WYKONANIE:
1.Młode małe cukinie, które nie wymagają obierania ze skórki przepuścić przez tarkę spiralną lub pokroić w julienne w celu otrzymania „makaronu spaghetti”.
2. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Po wytopieniu tłuszczyku z boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
3. Dodać cukinię i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
4. Doprawić szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.
5. Jajka, mleko oraz starty na drobnych oczkach parmezan roztrzepać do uzyskania jednolitej masy.
6. Na koniec zdjąć patelnie z ognia, wylać masę jajeczną i wymieszać. Jajka nie mogą ściąć się całkowicie. Mają utworzyć kremowy sos.

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 220 kcal
Białko 14,7 g
Tłuszcz 14,75 g
Węglowodany ogółem 8,14 g
Błonnik pokarmowy 1,94 g