Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i papryką

SKŁADNIKI (na ok. 4 porcje):
– Makron orkiszowy jasny 2 szklanki (170g)
– Szynka drobiowa (300g)
– Kalafior 1 szt. (400g)
– Papryka czerwona 1 szt. (200g)
– Papryka zielona 1 szt. (200g)
– Jajko 1 szt. (60g)
– Mleko spożywcze 2% 1 szklanka (240g)
– Sól/pieprz/papryka słodka/tymianek/majeranek/gałka muszkatołowa
– Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

WYKONANIE:
1. Makaron ugotować al dente i podzielić na 2 części.
2. Do naczynia żaroodpornego włożyć pierwszą część makaronu.
3. Następnie drobne różyczki kalafiora (ugotowanego al dente) oraz papryki i szynkę pokrojone w
grubą kostkę.
4. Na to wyłożyć drugą część makaronu.
5. W misce roztrzepać jajka z mlekiem oraz przyprawami.
6. Zapiekankę zalać masą jajeczną. Piec w ok. 30 min w 180ᵒC.
7. Na koniec posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 1304 kcal
Białko 108,4 g
Tłuszcz 34,6 g
Węglowodany ogółem 156,72 g
Błonnik pokarmowy 17,81 g