Zupa kalafiorowa

SKŁADNIKI:
– Udko z kurczaka 2 szt. (350g)
– Szyja z indyka 1 szt. (150g)
– Skrzydełka kurczaka 3 szt. (180g)
– Marchew 3 szt. (180g)
– Pietruszka 1 szt. (60g)
– Por 1 szt. (50g)
– Seler 2 plastry (120g)
– Kalafior 1 szt. (500g)
– Ziemniaki 5 szt. (500g)
– Pęczek świeżej natki pietruszki
– Kilka gałązek lubczyku

WYKONANIE:
1. Włóż do garnka oczyszczone mięso. Zalej wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zagotuj.
2. Dokładnie odszumuj.
3. Dodaj obraną włoszczyznę wraz z natką pietruszki i lubczykiem oraz ziele angielskie i liść laurowy.
4. Następnie dołóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukane pod bieżącą wodą
różyczki kalafiora.
5. Gotuj do miękkości warzyw.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 1508 kcal
Białko 150,6 g
Tłuszcz 42,1 g
Węglowodany ogółem 162,4 g
Błonnik pokarmowy 37,1 g