Zupa z fasolki szparagowej

SKŁADNIKI:
– Fasolka szparagowa (600g)
– Ćwiartka z kurczaka 2 szt. (600g)
– Marchew 3 szt. (180g)
– Pietruszka 1 szt. (60g)
– Ziemniak 2 szt. (200g)
– Czosnek 2 ząbki (10g)
– Koperek 2 łyżeczki (10g)
– Lubczyk 2 gałązki (30g)
– Mleko spożywcze 2% ¼ szkl. (60g)

WYKONANIE:
1. Oczyszczone mięso z kurczaka zalać wodą i gotując na małym ogniu odszumować.
2. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki oraz pokroić ją na ok. 2-3 cm kawałki.
3. Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki pokroić w słupki o długości podobnej do fasolki.
4. Pokrojone warzywa wrzucić do mięsnego wywaru. Dodać gałązki lubczyku, liść laurowy oraz ziele
angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
5. Następnie dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek.
6. Zabielić zupę mlekiem. Przyprawić pieprzem i solą.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 532 kcal
Białko 32,92 g
Tłuszcz 8,45 g
Węglowodany ogółem 115,37 g
Błonnik pokarmowy 36,76 g