Placuszki z ryżu i soczewicy

SKŁADNIKI (na ok. 3-4 porcję):
– Ryż brązowy 1 ½ szklanki (300g)
– Soczewica czerwona ½ szklanki (100g)
– Cebula ½ szt. (40g)
– Czosnek 1 ząbek (5g)
– Sól
– Papryka chili
– Kmin rzymski
– Olej rzepakowy/masło klarowane

WYKONANIE:
1. Ryż i soczewicę opłukać, następnie zalać zimną wodą i pozostawić w lodówce na całą noc.
2. Namoczone ziarna odcedzić, dodać przyprawy oraz wodę w takiej ilości, aby masa miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Wszystko zblendować.
3. Do masy dodać pokrojoną cebulę i smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.
• Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 393 kcal
Białko 12,79 g
Tłuszcz 6,38 g
Węglowodany ogółem 75,37 g
Błonnik pokarmowy 9,14 g