Zupa porowa

SKŁADNIKI:
– Por 3 szt. (180g)
– Cebula 2 szt. (160g)
– Marchew 2 szt. (120g)
– Pietruszka 1 szt. (40g)
– Szczypiorek 3 łyżki (15g)
– Polędwica sopocka wysokogatunkowa 7 plastrów (100g)
– Sól/pieprz/gałka muszkatołowa
– Nasiona czarnuszki 1 łyżeczka (5g)
– Pestki dyni 2 łyżeczki (15g)
– Masło klarowane 1 łyżka (15g)

WYKONANIE:
1. Białą i jasnozieloną część pora pokroić w piórka.
2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie obsmażyć na maśle klarowanym.
3. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę.
4. Wlać wodę do poziomu warzyw i gotować do miękkość.
5. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
6. Zupę zblendować na krem.
7. Na koniec dodać pokrojoną w paski polędwicę oraz drobno posiekany szczypiorek. Posypać
pestkami dyni i czarnuszką.

Wartości odżywcze posiłku:
Energia 543 kcal
Białko 33,5 g
Tłuszcz 34,4 g
Węglowodany ogółem 43 g
Błonnik pokarmowy 15 g