Gulasz wołowy z kaszą gryczaną niepaloną

SKŁADNIKI (na ok. 5 porcji):
– Pręga wołowa 1 kg
– Marchew 4 szt. (240g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Pieczarki 20 szt. (300g)
– Olej rzepakowy 1 łyżka (10g)
– Mleko spożywcze 2% 1/3 szkl. (80g)
– Mąka żytnia 1 łyżka (10g)
– Sól/pieprz/majeranek/liść laurowy/ziele angielskie

WYKONANIE:
1. Pokrojoną w kostkę pręgę wołową chwilę obsmażyć na oleju rzepakowym.
2. Następnie dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalać całość wodą w takiej ilości, aby zakryła mięso i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 2-3 godziny.
3. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Dodać do mięsa.
4. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry marchew. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
5. Gulasz zagęścić mąką rozrobioną w mleku.

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 302 kcal
Białko 42,96 g
Tłuszcz 13,35 g
Węglowodany ogółem 9,08 g
Błonnik pokarmowy 3,33 g