Kotlety wieprzowo-drobiowe bez smażenia

SKŁADNIKI (na ok. 4-5 porcji):
– Mięso mielone z łopatki wieprzowej (500g)
– Mięso mielone z piersi kurczaka/indyka (500g)
– Bułka tarta ¾ szklanki (90g)
– Jajko 2 szt. (120g)
– Czosnek 1 ząbek (5g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Sól/pieprz/majeranek/lubczyk

WYKONANIE:
1. Bułkę tartą zalać ½ szklanki zimnej wody.
2. Mięso mielone wieprzowe połączyć z drobiowym i wyrabiać przez kilka minut ręką.
3. Do masy mięsnej dodać namoczoną bułkę tartą oraz jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i przyprawy.
4. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.
5. Uformowane kotlety układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
6. Piec w pierniku na funkcji „grill” w temp. 180ᵒC przez 30-40 minut (w zależności od wielkości kotletów)

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 114 kcal
Białko 10,02 g
Tłuszcz 6,63 g
Węglowodany ogółem 3,18 g
Błonnik pokarmowy 0,33 g