Pasta z pieczonego batata i papryki
SKŁADNIKI (4 porcje):
– Batat 1 szt. (250g)
– Papryka czerwona 3 szt. (600g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Czosnek 3 ząbki (15g)
– Olej rzepakowy 3 łyżki (30g)
– Len mielony 1 łyżka (10g)
– Sól/pieprz/tymianek/słodka i ostra papryka
– Natka pietruszki 3 łyżeczki (20g)
WYKONANIE:
1. Obrać batata i pokroić w plastry lub kostkę.
2. Oczyszczoną paprykę pokroić w grube kawałki.
3. Cebulę obrać i posiekać.
4. Warzywa wymieszać w misce, polać olejem i przyprawić.
5. Wyłożyć mieszankę warzyw na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Obok ułożyć czosnek w łupinach i piec ok. 35-40 min w 190ᵒC.
6. Upieczone warzywa przełożyć do pojemnika blendera, dodać wyciśnięte z łupin ząbki czosnku, pietruszkę oraz siemię lniane i zmiksować na jednolitą pastę.
Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 188 kcal
Białko 4,08 g
Tłuszcz 9,19 g
Węglowodany ogółem 25,94 g
Błonnik pokarmowy 5,48 g