Placek z wiśniami

SKŁADNIKI (10 porcji)
– Jajka 4 szt. (240g)
– Słodzik „Stewia z erytrolem” lub erytrol 1/3 szklanki (70g)
– Mleko 2% ½ szklanki (120ml)
-Olej rzepakowy ½ szklanki (100g)
– Mąka pszenna 3 szklanki (400g)
– Proszek do pieczenia 1 opak. (30g)
– Czereśnie (150g)- waga po wydrylowaniu
-Blacha do pieczenia 20×30 cm
-Papier do pieczenia
-Mikser

WYKONANIE:
1. Białka ubić na sztywno.
2. Dodać słodzik oraz żółta – cały czas mieszając masę mikserem.
3. Następnie wlać mleko i olej.
4. Na koniec przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
5. Wszystko wymieszać na jednolitą masę przy pomocy miksera.
6. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Na wierzch wyłożyć wydrylowane wiśnie.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ᵒC przez 20-25 min.

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 279 kcal
Białko 7,75 g
Tłuszcz 13,27g
Węglowodany ogółem 32,38 g
Błonnik pokarmowy 1,08 g