Stek z jelenia

SKŁADNIKI (na ok. 4-5 porcji)
– Udziec z jelenia – 700 g
– Boczek w plastrach– 200 g
– Masło klarowane
– Mąka ziemniaczana

MARYNATA
-marchew – 1 szt.
-korzeń pietruszki – 1 szt.
-seler – 1 plaster
-por – 0,5 szt.
-szalotka – 1 szt.
-ocet balsamiczny
-wino czerwone wytrawne – 125 ml
– miód – 1 łyżeczka
-cytryna
-oliwa z oliwek (lub olej)
-musztarda – 1 łyżka
przyprawy: pieprz mielony, ziele angielskie, owoce jałowca, liść laurowy, zioła prowansalskie

WYKONANIE:
1. W poprzek włókien wykroić steki.
2. Na drobnej tarce zetrzeć marchewkę, plasterek selera, pietruszkę. Por i cebulę pokroić w piórka. Dodać olej, sok z cytryny, łyżkę musztardy, ocet balsamiczny, czerwone wino i łyżeczkę miodu. Wszystko wymieszać wraz z świeżo mielonym pieprzem, rozgniecionymi ziarnami ziela angielskiego oraz owocu jałowca, liściem laurowym, łyżeczką ziół prowansalskich lub przyprawy do dziczyzny.
3. Mięso natrzeć i zalać pozostałością marynaty, pozostawić na minimum 12h zamknięte w szczelnym pojemniku (najkorzystniej 2 doby w celu skruszenia mięsa).
4. Po wyjęciu z marynaty mięso dobrze zbić tłuczkiem do mięsa.
5. Między dwoma płatami steku położyć cienki plaster boczku i dodatkowo zbić razem mięso. Posypać pieprzem i uformować stek.
6. Następnie tak przygotowane porcje obtoczyć delikatnie w mące ziemniaczanej.
7. Steki smażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowany. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i dopiec w piekarniku w temp. 180ᵒC.

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 528 kcal
Białko 42,78 g
Tłuszcz 30,42 g
Węglowodany ogółem 21,46 g