Tarta na spodzie z kaszy jaglanej

SKŁADNIKI (składniki na ok. 4-5 porcji):
– Kasza jaglana 1 szklanka ( 170g)
– Szpinak mrożony 1/2 opak. (200g)
– Ser biały twarogowy 1 kostka (250g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Mleko 2% 1/2 szklanki (120ml)
– Jajka 4 szt. (240g)
– Ser żółty 2 plastry (40g)
– Natka pietruszki 2 łyżeczki (12g)
– Czosnek 2 ząbki (10g)
– Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5g)
– Masło do wysmarowania formy
– Bułka tarta lub kasza manna
– Sól
– Pieprz
– Gałka muszkatołowa

WYKONANIE:
1. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym.
2. Do cebuli dodać przelaną zimną wodą kaszę jaglaną – wymieszać i prażyć przez ok. 3 min.
3. Dolać wody w takiej ilości aby była 1 cm ponad poziom kaszy. Posolić, przykryć i gotować, aż kasza wchłonie całą wodę (będzie miękka, ale nie rozgotowana). Przestudzić.
4. Do wystudzonej kaszy dodać 2 jajka, posiekaną natkę pietruszki starty żółty ser oraz pieprz. Dokładnie wymieszać.
5. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
6. Wyłożyć kaszę na dno i brzegi tartownicy. Wstawić do nagrzanego do 200ᵒC piekarnika i piec przez 15 min. (lekko zarumienić).
FARSZ:
7. Na patelni odparować szpinak.
8. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
9. W osobnej misce rozetrzeć 2 jajka z mlekiem i białym serem. Dodać przestudzony szpinak. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
10. Na podpieczony spód wlać przygotowany farsz i piec przez ok. 25-30 min (180ᵒC na termoobiegu)

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 373 kcal
Białko 25,39 g
Tłuszcz 15,18 g
Węglowodany ogółem 34,9 g
Błonnik pokarmowy 3,09 g