Wegańskie ciasteczka owsiane

SKŁADNIKI (na ok. 3 porcję):
– Płatki owsiane 3 szklanki (240g)
– Mleko owsiane 1 szkl. (230g)
– Olej rzepakowy 1 łyżka (10g)
– Słodzik „Stewia z erytrolem” 2 łyżeczki (10g)
– Soda oczyszczona ¼ łyżeczki (2g)
– Sok z cytryny kilka kropli
– Mieszanka bakaliowa 2 łyżki (30g)

WYKONANIE:
1. Płatki owsiane i mieszankę bakaliową zmielić blenderem na drobno.
2. Dodać sodę, kilka kropli soku z cytryny oraz słodzik, wymieszać.
3. Następnie dodać olej i podgrzane mleko.
4. Całość wymieszać łyżką. Odczekać chwilę, aż płyn zostanie wchłonięty przez płatki.
5. Z masy formować niewielkie ciasteczka o grubości ok. 5 mm. Układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ᵒC ok. 20 min. (funkcja termoobieg)

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 406 kcal
Białko 10,83 g
Tłuszcz 12,07 g
Węglowodany ogółem 68,96 g
Błonnik pokarmowy 5,67 g