Zupa Szczawiowa

SKŁADNIKI:
– Udko z kurczaka 2 szt. (350g)
– Szyja z indyka 1 szt. (150g)
– Żeberko wieprzowe 1 porcja (100g)
– Marchew 3 szt. (180g)
– Pietruszka 1 szt. (60g)
– Por 1 szt. (50g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Szczaw 4 garście (300g)
– Śmietana 12% 1 kubeczek (180ml)
– Mąka pszenna 1 łyżka (12g)
– Pęczek świeżej natki pietruszki i kilka gałązek lubczyku
– Ziele angielskie
– Liść laurowy

WYKONANIE:
1. Włożyć do garnka oczyszczone mięso. Zalać wodą. Dodać 1 łyżeczkę soli i zagotować.
2. Dokładnie zszumować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 1h.
3. Dodać obraną włoszczyznę (+pęczek natki pietruszki i lubczyku) oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw.
4. Wyjąć mięso oraz włoszczyznę.
5. Następnie dodać opłukany i posiekany szczaw. Gotować przez ok. 10 min.
6. Na koniec zblendować zupę i zagęścić mąką rozrobioną w śmietanie.

Wartości odżywcze posiłku (dla 1 porcji):
Energia 245 kcal
Białko 17,78 g
Tłuszcz 16,36 g
Węglowodany ogółem 9,3 g
Błonnik pokarmowy 3,72 g