Zupa z selera naciowego

SKŁADNIKI (4 porcje):
– Seler naciowy 1 szt. (300g)
– Cukinia 1 szt. (300g)
– Marchew 5-6 szt. (300g)
– Cebula 1 szt. (80g)
– Pomidory z puszki 1 szt. (400g)
– Masło klarowane 1 łyżka (15g)

WYKONANIE:
1. W garnku na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Łodygi selera odciąć od korzenia na ok. 1-2 cm i oczyścić z mało apetycznych włókien łapiąc nożem
za brzeg łodygi pociągając ku górze (*seler naciowy można również cienko obrać obieraczką do
warzyw). Następnie pokroić w grubą kostkę i dodać do garnka z cebulą.
3. Młode małe cukinię z miękką skórką nie wymagają obierania, natomiast większe warzywa obrać ze
skórki od części zaokrąglonej ku końcowi wyrastającemu z łodygi. Ma to na celu uniknięcie
wystąpienia gorzkiego posmaku warzywa, który jest spowodowany obecnością kukurbitacyny.
Oczyszczoną cukinię pokroić w grubą kostkę i dodać do garnka.
4. Następnie dołożyć oczyszczoną i pokrojoną również w kostkę marchewkę.
5. Całość zalać wodą (lub bulionem drobiowym) tak, aby zakryła warzywa. Dodać liść laurowy, ziele
angielskie, lubczyk oraz pieprz. Gotować na małym ogniu do miękkości składników.
6. Na koniec dodać pomidory z puszki oraz sól.

Wartości odżywcze posiłku (dla 4 porcji):
Energia 406 kcal
Białko 15,69 g
Tłuszcze 17,19 g
Węglowodany 67,39 g
Błonnik pokarmowy 27,36 g